ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η πληροφόρηση είναι σαν το νερό! Ζεις απ΄αυτό, η χρήση του δεν ιδιωτικοποιείται και "γι΄αυτό" γίνεται ... πόλεμος! Δεν είναι προνόμιο η διακίνηση της αλλά υποχρέωση και της "πηγής" που την παράγει και του "διψασμένου" που θα την καταναλώσει. Η διαδρομή της περνάει από ... 40 κύματα αλλά πάντα καταλήγει εκεί που "της" ... πρέπει: στην ΚΡΙΣΗ του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ και ΟΧΙ του ... ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ … ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ!



Η Ελληνική κοινωνία έζησε την τελευταία περίοδο (και ιδιαίτερα μετά το Πάσχα) μια δυναμική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της 2βάθμιας εκπαίδευσης με αφορμή την προώθηση νομοσχεδίου που αφορούσε ΟΛΗ την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν θα μπορούσε να παραμείνει απαθής απέναντι στα ύποπτα παιχνίδια που μαγειρεύει η κυβερνητική πολιτική σε βάρος των παιδιών μας και του δικαιώματός τους για μόρφωση. Παρακολούθησε με αγωνία τις εξελίξεις και μοιράστηκε, μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα ερωτηματικά που γέννησε αυτή η εξέλιξη!

Γιατί τώρα; Γιατί μέσα στην εξεταστική περίοδο;
Ποιός οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ ποιών;

Το χρονικό:

Στις 30 Απρίλη (Μ. Τρίτη), έχοντας ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπ. Οικ. για το σχέδιο νόμου,  η Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) συγκλίνει στην άποψη για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς να πάρει κάποια απόφαση για κινητοποιήσεις.
Στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ η ΔΑΚΕ (πρόσκειται στη Ν.Δ.) έχει 3 έδρες, η ΠΑΣΚ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) έχει 3 έδρες, οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ) έχουν 2 έδρες, το ΠΑΜΕ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) 2 έδρες και οι Παρεμβάσεις (πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) 1 έδρα.
Μετά από συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερο από επτά ώρες, η συζήτηση διεκόπη λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, για την επόμενη Πέμπτη (09/05).
Η εκπαιδευτική κοινότητα το μελετά και δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ανακαλύπτει σχέδιο εξαφάνισης 10.000 αναπληρωτών, θέσπιση της αναγκαστικής μετάθεσης των καθηγητών και  αύξησης του διδακτικού ωραρίου με στόχο τη δημιουργία υπεράριθμων, ώστε να προχωρήσει στην επόμενη φάση: σε Απολύσεις!
Μετά το Πάσχα (09/05) η ΟΛΜΕ, όπως ήταν φυσικό, προχωρά σε Γ.Σ. όπου υιοθετείται η πρόταση για Απεργία των καθηγητών μέσα στην περίοδο των Πανελληνίων! Με τη σειρά τους οι ΕΛΜΕ στις δικές τους Γ.Σ. (14/05) καλούνται να πάρουν αποφάσεις. Η Συντριπτική πλειοψηφία "δείχνει" και "απαιτεί" Απεργία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο: όταν οι Συνελεύσεις αποφάσιζαν Απεργία, ήξεραν την προειλημμένη απόφαση των "φωστήρων" της Τρόϊκα για επιστράτευσή τους.

Και ερχόμαστε στην τελευταία Γ.Σ. των προέδρων της ΟΛΜΕ, στις 16 Μάη ’13:

- Πριν ακόμα από τις Γενικές Συνελεύσεις με την προφανή πρόθεση να τις επηρεάσει σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ) Νικόλαος Παπαχρήστος, έχει δηλώσει ανοιχτά πως αν γίνει επιστράτευση, δεν θα γίνει απεργία αναφέροντας ότι δεν επιθυμεί ‘’να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κάνει απολύσεις’’.
- Η ΑΔΕΔΥ, σε διατεταγμένη υπηρεσία υπονομεύει την απεργία!, Η ΓΣΕΕ, αλλά και το ΠΑΜΕ, αρνούνται να γενικεύσουν τη μάχη και να στηρίξουν τον αγώνα των καθηγητών, με γενική πολιτική απεργία κατά της επιστράτευσης την ημέρα έναρξης της απεργίας των καθηγητών. Αντίθετα, με απόφαση των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΠΑΜΕ αποφασίζεται απεργία-ανέκδοτο την Τρίτη, πριν την απεργία των καθηγητών και ακριβώς τη μέρα που οι καθηγητές είχαν τις συνελεύσεις τους.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο και της στρατηγικής του ‘’ώριμου φρούτου’’ και σε μια προσπάθεια να διώξει την βαριά κατηγορία της υποκίνησης δυναμικών αντιδράσεων, διαμόρφωσε ΠΡΙΝ τις συνελεύσεις τα όρια του αγώνα! Χωρίς διάθεση για μια νικηφόρα αναμέτρηση επέλεξε την τακτική ‘’Ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης της απεργίας ως την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής αλλά το αν θα γίνει η απεργία θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη προϋποθέσεων’’.
- Το ΠΑΜΕ, στο όνομα του υπαρκτού προβλήματος δημιουργίας κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με το οποίο όφειλαν να αναμετρηθούν μέσα στο καμίνι του αγώνα, έδωσε λυσσώδη μάχη κατά της απεργιακής πρότασης, συμμαχώντας με ότι συντηρητικό στοιχείο μπορούσε και με τον αρνητικό πόλο της εύλογης ταλάντευσης του κόσμου.
- Μία μόλις μέρα μετά τις συνελεύσεις και τη "Συντριπτική" επικράτηση της απεργιακής πρότασης, η συνέλευση των Προέδρων της ΟΛΜΕ, με εισήγηση και από το Δ.Σ. της, με μόνη πολιτική διαφωνία από το δυναμικό της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αποφασίζει την μη πραγματοποίηση της απεργίας. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτό της Λευκής ψήφου (!) των περισσότερων προέδρων, μιας και δεν τολμούσαν να πάνε ανοιχτά ενάντια στην εντολή των συνελεύσεων για απεργία. (18 υπέρ της απεργίας, 9 κατά, 54 λευκά).


Κύριοι πρόεδροι των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ, σας ερωτώ:
Από που προέκυψε ο ... δισταγμός σας να ψηφίσετε «θετικά» υπέρ της Απεργίας αλλά και των προϋποθέσεων που υπήρχαν για την πραγματοποίησή της ή όχι, όταν ξέρατε ΗΔΗ ότι τα μέλη των Γ.Σ. ψήφιζαν για Απεργία γνωρίζοντας ότι ήδη επιδίδονται φυλλάδια επιστράτευσης! Επιχείρημα περί «μη εξουσιοδότησης» από τις Γ.Σ. σας, δεν ευσταθούσε εφόσον είχαν δημιουργηθεί τέτοιες προϋποθέσεις!

Μετά τις "συγχωνεύσεις" πλέον των 1.000 περίπου σχολείων και πρόβλεψη επιπλέον άλλων 200 (!), τις ΗΔΗ μειώσεις μισθών και αυξήσεις ωραρίων, το κλείσιμο Πανεπιστημιακών σχολών αλλά και Πανεπιστημίων, τις φωτοτυπίες στα σχολεία, τα εκρηκτικά προβλήματα θέρμανσης και μεταφοράς των μαθητών, την μηδενική χρηματοδότηση στην Παιδεία, τις λιποθυμίες παιδιών αλλά και του γενικού "εκρηκτικού" περιβάλλοντος εξαθλίωσης ήρθε και το "κερασάκι στην τούρτα" που ποινικοποίησε την πρόθεση των καθηγητών για Απεργία! Επιστράτευση!

Υπενθυμίζουμε ότι η Παιδεία αποτελεί Συνταγματική υποχρέωση του Κράτους (αρ.16, παρ.2, 4, 5) και σε συνδυασμό με ένα κατάλογο επιστρατεύσεων απεργών - απεργιών, που ολοένα μεγαλώνει, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα της ποινικοποίησης της Απεργίας "εκ των προτέρων"!

"Χθες" κατακερμάτισαν τα κονδύλια για μεταφορές και θέρμανση, "σήμερα" βάζουν στο στόχαστρο και "πυροβολούν εκ των προτέρων" τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, "αύριο" θα πουλήσουν τα Εθνικά μας Πανεπιστήμια όπως πουλάνε την εξόρυξη του Εθνικού μας πλούτου στις Σκουριές! Και τα ΜΜΕ θα ... χειροκροτούν αυτήν την "εξέλιξη"!!! Θα χειροκροτούν την «εξόρυξη» συνειδήσεων!!!
Οι συνεχείς αλλαγές, που τις βαφτίζουνε "εκσυγχρονισμό", είναι η παραχώρησή της ΠΑΙΔΕΙΑΣ σε χέρια Ιδιωτών. Η Κρυφή Ιδιωτικοποίηση της Παιδείας!

Η υποχρέωση της υπεράσπισης στο δικαίωμα της γνώσης των παιδιών μας, της ποιότητας εγκαταστάσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, του δικαιώματος της απεργίας είναι υποχρέωσή μας. Ανεξάρτητα από την περίοδο που επιλέγουμε για έναν τέτοιο αγώνα.
Στη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε δεν μας προσφέρουν ούτε Δημόσια, ούτε Δωρεάν αλλά ούτε καν ... Παιδεία.
Γι΄ αυτό υπεύθυνοι δεν είναι οι δάσκαλοι ούτε οι καθηγητές, δεν είναι οι γονείς και φυσικά ούτε οι μαθητές. Το "τίμημα" αυτής της ολοκληρωτικής υποβάθμισης όμως το πληρώνουμε ΟΛΟΙ εκτός από αυτούς που την δημιουργούν.

Οι καθηγητές αγωνίζονται για ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. Μπορεί η προσπάθεια για ολομέτωπη επίθεση απέναντι σε καταστροφικές πολιτικές, έχοντας γνώση της ανακοινωμένης πολιτικής επιστράτευσής τους, να αναβλήθηκε αλλά δεν «τελείωσε εδώ».
Το κινηματικό «Μέλλον» πέρασε από ένα κομβικό σημείο της ιστορίας του και άφησε το στίγμα του. Η ιστορική παρακαταθήκη που άφησε και η εμπειρία που πλούτισε την κινηματική γνώση, προοιωνίζουν πιο «άσπρες μέρες».

Αλληλέγγυοι δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς και μαθητές θα δώσουν την … απάντησή τους όταν και όπως πρέπει...

Πριν κλείσω αυτήν την αναφορά μας θα κάνω μια «υπόθεση … εργασίας»:

Πρόκειται να ξεκινήσουμε για ένα μεγάλο, πολύ σημαντικό, επαγγελματικό ταξίδι με το αυτοκίνητό μας. Η εντολή του διευθυντή μας είναι ρητή: «ή πηγαίνουμε ή απολυόμαστε»!
Του κάνουμε έναν προσεκτικό έλεγχο (την προηγουμένη) και διαπιστώνουμε φθαρμένα μπροστινά λάστιχα, τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων σχεδόν «καμένα» και στο όριο, του «ελάχιστου», τα υγρά φρένων.
Δεν προλαβαίνουμε να πάμε αυτήν την χρονική στιγμή σε συνεργείο για να μη χάσουμε χρόνο!
Την επομένη ξεκινάμε και στην Εθνική ξεσπάει μπόρα. Μετά από ολιγόλεπτη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων σπάει το λάστιχο, από την πλευρά του οδηγού. Ορατότης Μηδέν!
Λίγο παρακάτω ένας παράξενος θόρυβος μας αναγκάζει να σταματήσουμε. Ανακαλύπτουμε ότι το μπροστά δεξί λάστιχο έχει σχιστεί. Θέλει αλλαγή. Ανοίγουμε πίσω τη ρεζέρβα και διαπιστώνουμε ότι είναι … πίτα!
Το πολύ σημαντικό επαγγελματικό ταξίδι «αναβάλλεται».
Όπου: αυτοκίνητο = Παιδεία, επαγγελματικό ταξίδι = η πορεία της, Συνεργείο = εκπαιδευτική κοινότητα, προσεκτικός έλεγχος = ποιότητα και υλικοτεχνική υποδομή, χάσιμο χρόνου = Πανελλήνιες, εντολή του διευθυντή = επιστράτευση, Ορατότης Μηδέν = Τρόϊκα, ρεζέρβα = κοινοβουλευτική Αριστερά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου