ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η πληροφόρηση είναι σαν το νερό! Ζεις απ΄αυτό, η χρήση του δεν ιδιωτικοποιείται και "γι΄αυτό" γίνεται ... πόλεμος! Δεν είναι προνόμιο η διακίνηση της αλλά υποχρέωση και της "πηγής" που την παράγει και του "διψασμένου" που θα την καταναλώσει. Η διαδρομή της περνάει από ... 40 κύματα αλλά πάντα καταλήγει εκεί που "της" ... πρέπει: στην ΚΡΙΣΗ του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ και ΟΧΙ του ... ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η "Αλίκη στη Χώρα των ... Θυμάτων"! Ένα αληθινό παραμύθι "ιστορικής" παράνοιας!

Η Χώρα των Θυμάτων αγωνίζεται για ... Θαύματα!
Νίκος Η. Κασίμης
prafti05@gmail.com

Μια φορά κι έναν καιρό, πολλά - πολλά χρόνια πριν, ζούσε ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Αλίκη. Η Αλίκη ήταν πολύ έξυπνη και πολύ αισιόδοξη κοπέλλα. Είχε όμως μια ιδιότητα που αργότερα θα αποδεικνυόταν ΜΕΓΑΛΟ ... πρόβλημα! Το Άδικο της χάριζε ένα χρόνο στη ζωή της και το Δίκιο της τον αφαιρούσε.
Θα το ανακάλυπτε αυτό πολύ-πολύ αργότερα.

Όταν γεννήθηκε, κάπου στα 1727 στο Μεγαλοχώρι, όλα ήταν αγνά και καθαρά αλλά ο κόσμος τάφερνε δύσκολα "βόλτα". Η γης όμως και ο μόχθος όλων τους άφηνε να επιβιώνουν.
Στα 1730 "ακούστηκε" ότι λεηλάτησαν τις αρχαιότητες της Σπάρτης, κάποιοι Γάλλοι! Θύμα οι ιστορία της Ελλάδας!
Το 1788 μαθαίνει ότι ο πρέσβης της Γαλλίας προσπαθεί να κλέψει γλυπτά από την Ακρόπολη αλλά κλέβει τελικά μόνο μία μετώπη!! Θύμα η Ακρόπολη!
Το 1806, "ακούγεται" ότι ο Έλγιν έκλεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα και ο Εδουάρδος Κλάρκ έκλεβε το μεγάλο άγαλμα της Δήμητρας από την Ελευσίνα.!Θύμα ο Παρθενώνας!. Το 1820 έγινε σούσουρο με την είδηση της «μεταφοράς» του αγάλματος της «Αφροδίτης της Μήλου»!! Θύμα η ... Μήλος!
Η Αλίκη μας ήταν ήδη 93 χρονών αλλά το άδικο της είχε προσθέσει τόση "ζωή" που έδειχνε ακόμα κοριτσάκι και έμελλε να δει πολλά ακόμα.
Ο Τούρκικος ζυγός και η άδικη επιβολή του της πρόσθετε χρόνια, αφαιρούσε όμως τη ζωντάνια της Ελληνικής κοινότητας. Θύματα ... πολλά!
Ήρθε όμως το ... θαύμα της Ελληνικής ψυχής και το 1821 εκδηλώνεται η Ελληνική επανάσταση. Το πρώτο βήμα έγινε. ... Με πολλά θύματα.
Μετά από λίγα χρόνια μαθαίνει τον πύρινο λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην Πνύκα (7 Οκτωβρίου 1838) που έλεγε:
"Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Μετά όμως ήρθε η διχόνοια!". Θύμα της η επανάσταση!
Το 1893 ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης ομολογεί: "... Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" και μας επιβάλανε την ΔΟΕ. Θύματα οι τόσες χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες.
Το 1917 τις ειδήσεις μονοπωλεί η "είσοδος" της Ελλάδας στο Α' Π.Π. με πρωθυπουργό τον Ελ. Βενιζέλο. Θύματα 823 οπλίτες και αξιωματικοί!
Το 1922 μαθαίνει για την Μικρασιατική καταστροφή και ότι επακολούθησε με τους, περίπου, 1,5 εκ. ελληνογενείς πρόσφυγες με τις αρπαγές και τις λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, τις γεωργικές και κτηνοτροφικές καταστροφές, το γκρέμισμα σχολείων, ναών και άλλων ευαγών ιδρυμάτων, τη χρεοκοπία και καταστροφή βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων με τον παράλληλο ευτελισμό κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας.Θύμα τότε η ...ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ...όχι μόνον!
Στα τέλη του 1939 ακούγεται η είσοδος, στον Β' Π.Π., και της Ευρώπης.
Ακούει, η Αλίκη μας, για τον αντισημιτισμό και για κάτι πιο φρικιαστικό, τον Φασισμό. Με δάκρυα στα ... "νεαρά" της μάτια (των 213 χρόνων), στις 28 Οχτώβρη του 1940, αποχαιρετούσε τον καλύτερό της φίλο, τον Στρατή, που έφευγε για το μέτωπο και, δυστυχώς, δεν ξανάδε. Η Ελλάδα είχε εμπλακεί στον πόλεμο. Με χιλιάδες θύματα.
Είχε καταντήσει βασανιστικό για την Αλίκη να βιώνει τέτοια βαριά ιστορικά γεγονότα για την Πατρίδα της όταν επιτέλους στα 1944 οι δρόμοι γεμίζουν από χαρά αλλά και η Αλίκη μας. Η Ελλάδα Απελευθερώνεται όπως και πολλά χρόνια για την Αλίκη! 
Της προσθέτει όμως χρόνια ο Εμφύλιος που ξεσπάει για την επόμενη 5ετία. Θύματα πολλά ... αδέλφια!
Αρχίζει να "χάνει" χρόνια μετά το 1949 καθώς βλέπει την Ελλάδα να ξαναχτίζεται μέσα από τα ερείπιά της.
Όμως δυστυχώς βλέπει τη διχόνοια να βασιλεύει στις ψυχές πολλών χωριανών! Τα ίδια όμως συμβαίνουν και στην Αθήνα. Μαθαίνουν το 1951 για την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη, όπου στην πρώτη του δίκη έλεγε:
«Την ευθύνη για το ότι η ελληνική γη είναι σπαρμένη με τάφους και ερείπια, τη φέρουν μόνο οι ξένοι ιμπεριαλιστές και οι Έλληνες υπηρέτες τους…». Θύμα η "ψυχή!" του ... Μπελλογιάνη και η Εθνική Αντίσταση.
Το 1967 ακούει από το ραδιόφωνο, στην πλατεία του χωριού, το διάγγελμα το Γεώργιου Παπαδόπουλου, της Χούντας των συνταγματαρχών, να λέει: "...Σχεδόν εις όλα τα άτομα της κοινωνίας είχε δημιουργήσει τον έσχατον κίνδυνον να αλλωθεί η χώρα από τον κομμουνισμόν...". Θύμα οι λαϊκές ελευθερίες.
Το 17 Νοέμβρη του 1973 το Πολυτεχνείο αρχίζει να μετράει αντίστροφα τις μέρες της Χούντας αλλά και της  Αλίκης. Τα πρώτα σημάδια γήρανσης εμφανίζονται στην Αλίκη!
Το 1981 κάτι καλό νομίζει πως ξημερώνει για την Ελλάδα, με τον "ήλιο" του ΠΑΣΟΚ, αλλά πριν "αλλέκτωρ λαλλήσει τρείς" τα σημάδια της κατάρρευσης αρχίζουν να δείχνουν τα ... δόντια τους. Η Αλίκη δεν αντέχει "τόσο" ΑΔΙΚΟ!
Καταστρέφονται μεγάλες υγιείς ελληνικές βιομηχανίες (ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΣΚΙΜΟ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ, AΙΓΑΙΟ, ΧΡΩΠΕΙ, ΠΥΡΚΑΛ), καίγονται σε διάστημα 2 μηνών μεγάλα ελληνικά πολυκαταστήματα (ΜΙΝΙΟΝ, ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ ΣΠΟΡ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ), κλείνουν άλλα (Διαμαντής)!!!
Σκάνδαλα και διαπλοκές με τον Κοσκωτά(1988), την ΑΓΕΤ, την Ηρακλής το 1992, το χρηματηστήριο το '99, το Βατοπέδι το 2008, τα ομόλογα, τις υποκλοπές, τη Siemens, το MALL,  την υπόθεση PROTON, τα υποβρύχια,.......... .
Θύματα οι φορολογούμενοι.
Το 2002 η Αλίκη πλήρωσε το ψωμί που αγόρασε με το πρώτο της ευρώ. Η φρατζόλα τόσο κόστιζε. 1 ευρουδάκι (340,75 δρχ.!)! Θύμα του το ... καλάθι της νοικοκυράς.
Το 2009 η Αλίκη "τσιμπάει" ακούγοντας τον ΓΑΠ να δηλώνει πως "λεφτά υπάρχουν". Δεν αναρωτήθηκε που υπάρχουν και για ποιούς;! Θύμα ... και η Αλίκη!
Εκεί λοιπόν που το γήρας της Αλίκης είναι εμφανές, έρχεται το "αυθαίρετο" 1ο Μνημόνιο, στις 23 Απριλίου 2010! Θύμα η ... συνταγματική νομιμότητα και η ανεργία.
Έρχεται και 2ο Μνημόνιο στις 12 Φλεβάρη 2012! Θύμα το δικαίωμα του ανθρώπου για ρεύμα και φάρμακα!
Και 3ο, τον Οχτώβρη του 2012! Θύμα η βιολογική αντοχή των ανθρώπων και η ... κατάληξη τους!
Η Αλίκη βλέπει απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες που βαφτίζουν "διαθεσιμότητα" με θύματα τους εργαζόμενους, επιτρόπους στα Υπουργεία και τους Δήμους με θύμα την αυτοτέλεια της διοίκησης, αυτόματες αυξήσεις φόρων με θύμα το εισόδημα του φορολογούμενου, ξεπούλημα  του ΟΣΕ/του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου/της ΑΤΕ/του ΟΤΕ/της ΕΥΑΘ/της ΕΥΔΑΠ/του ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με θύμα τη Δημόσια περιουσία!
Βλέπει ανθρώπους να κρυώνουν και να καίνε εφημερίδες για να ζεσταθούν, χιλιάδες άστεγους στα συσσίτια και "ένοικους" στις ... σπηλιές του Φιλοπάππου, εκατομμύρια άνεργους, παιδιά να λιποθυμούν από την ασιτία. Βλέπει επίσης νόμους να νομιμοποιούν τους παρανόμους. Νόμους  που δίνουν το δικαίωμα κατάσχεσης κάθε εθνικού περιουσιακού στοιχείου της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, ως Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ακούει τους ληστές να ασχολούνται με τις λίστες των ... ληστών! Να καταστρέφουν το περιβάλλον για λίγα ... γραμμάρια χρυσού!
Και σα να μην έφθαναν όλ' αυτά έρχεται ξανά αυτός ο ... εφιάλτης του φασισμού με το ... προσωπείο του "Εθνικού εκκαθαριστή". Βλέπει τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία να δίνει εισιτήριο εισόδου στη "Βουλή των Ελλήνων", ενός φασιστικού μορφώματος πλασμένου και αναγεννημένου από τη συστημική Δεξιά, ενός ψευτοσοσιαλίζοντος κόμματος και μιάς κρυμμένης, "πίσω από το δάχτυλό" της αλλά και των εδράνων της Βουλής, Αριστεράς!
Θύματα οι μετανάστες και η Δημοκρατία!
Κατάθλιψη κι απελπισία βλέπει η Αλίκη όπου κι αν βρίσκεται! Οι ειδήσεις τα τελευταία 3 χρόνια έτρεμαν στον κίνδυνο εξόδου μας από το Ευρώ! Το θεωρούσαν καταστροφή! Θύμα η ... Οικονομία μας.
Όμως "κάτι" ανακαλύπτει ότι συμβαίνει, που της αναπτερώνει το ηθικό και την ... ελπίδα να αφήσει τα εγκώσμια...
Υπάρχουν πολλοί που αντιστέκονται και παλεύουν για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και των νοοτροπιών. Βλέπει λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αλληλεγγύης, κοινωνικά συσσίτια, κουζίνες αλληλεγγύης, κινήματα άρνησης σε αντισυνταγματικές επιταγές. Εκεί κάπου, γνωρίζει τον νεαρό αγωνιστή. Τον Σήφη.
Και του εμπιστεύεται το "μυστικό" της. Έκπληκτος ο Σήφης την ακούει αλλά την πιστεύει και την εμπιστεύεται.
Κανείς από τους δυό τους δεν ξέρει ότι με αυτό τον τρόπο ο Σήφης αποκτά την ιδιότητα της Αλίκης και η Αλίκη ... λυτρώνεται για πάντα.
Πριν τον αποχαιρετίσει του λέει: "Εγώ Σήφη μου γνώρισα τη χώρα των Θυμάτων με ... επιδότηση Ευρώ. Εσύ φρόντισε να αναδείξεις τη χώρα των Θαυμάτων χωρίς ...επιδότηση"!

ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: environment.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου